COBRA TUKEE PUUN OMAA KASVUA

Kuva ja teksti: Saija Asikainen ja Tapani Mäkelä

Miksi puita tuetaan

Aikojen saatossa puut ovat sopeutuneet hyvinkin vaihteleviin sääolosuhteisiin. Rakenteensa ansiosta ne taipuvat ja heiluvat tuulessa - ne tarvitsevat liikettä kasvaakseen tukeviksi ja tasapainoisiksi.

Joskus olosuhteet käyvät kuitenkin puulle ylivoimaiseksi. Perinnöllisiä vikoja kasvutavassa, vahingoittunut tai rikkoutunut.

Tuentaa tarvitsevalla puulla on yleensä jokin ongelma, joka vaatii perusteellista selvittämistä. Väärä tai tarpeeton tuenta johtaa aina isompiin ongelmiin.

Älä tue liikaa

Puun tuennalla pyritään estämään painavien oksanhaarojen repeytyminen, pidentämään puun ikää ja auttamaan puuta kestämään rajutkin säänvaihtelut.

Kasvaessaan puu rakentaa itse tukisolukkoa heikkoihin kohtiin, jotka se saa selville pienen liikkeen avulla. Tuenta laiskistaa tätä toimintoa. Siksi se on aina dramaattinen hoitotoimenpide, jota tulee harkita tarkkaan.

Aikaisemmin puiden tuentaan käytettiin järeitä materiaaleja - metallivanteita, teräsvaijereita ja runkojen läpi porattuja rautatankoja.

Nämä toimenpiteet eivät voineet olla vahingoittamatta puita. Runkojen poraaminen aiheutti lahovaurioita ja jäykät vaijerit tekivät rungon liikkeistä nykiviä  ja hakkaavia, jolloin latvus saattoi repeytyä tuennan yläpuolelta.

Cobra on nykyaikainen puun tuentajärjestelmä, joka ei vahingoita puuta millään tavoin. Se sallii puun luonnollisen liikkumisen, jolloin puu jatkaa heikkojen kohtiensa korjaamista itse. Kovassa tuulessa Cobra vaimentaa ja rajoittaa pehmeästi liikettä. Kun suurimmilta jännityshuipuilta vältytään, puuhun kohdistuvat kuormitukset ovat huomattavasti alhaisemmat kuin perinteisillä teräsvaijereilla.

Samalla Cobran erikoisiskunvaimennin sallii oksien liikkumavapauden leppeämmässä tuulessa.

Cobra on kevyt, kierrätettävistä materiaaleista valmistettu köysijärjestelmä. Se säilyttää ominaisuutensa kymmeniä vuosia ja myötäilee puun liikkeitä ja rungon kasvua hankaamatta.

Miten Cobra toimii?

Patentoitu Cobra-tuentajärjestelmän idea on sen ontossa palmikkoköydessä, josta voi muodostaa lenkkejä pikapleissaamalla, ilman työkaluja. Lisäksi kaikki tuentajärjestelmän oleelliset osat - levityspannat, iskuvaimentimet ja köydenpäät - laitetaan köyden sisään.

Köyden sisään pujotettavat levityspannat muodostavat pyöreästä köydestä tasaisen hihnan, jonka ansiosta paine leviää rungosta poispäin, puuta suojaavasti. Hankauksen estämiseksi köyden päälle pujotetaan ontto tekstiilikotelo puun ympärille tulevaan silmukkaosaan. Sidoksen valmistaminen ei vaadi mitään erillisiä työkaluja, ja lopputulos on paitsi siisti, myös erittäin kestävä.

Köydenpäihin asetettavilla suojatupeilla on vuosittain vaihtuva väri, minkä ansiosta tuennan kontrollointi on yksinkertaista.

Mihin Cobra mini, standard ja plus soveltuvat?

Puiden ja puunhaarojen tukemiseen; taimet ja hedelmäpuut (mini), keskikokoiset puut (standard) ja isot puut (plus).

Vahingoittuneiden runkojen murtumien välttämiseen, estämättä kuitenkaan korvaavan puuaineksen muodostumista.

Solakoiden, voimakkaasti heiluvien runkojen murtumisen ja katkeamisen estämiseen.

Puiden ankkurointiin maahan istutusvaiheessa, tai kun voimakkaasti heiluva latvus uhkaa kaataa puun.

V-haarojen tukemiseen.

Miksi Cobra?

1. Taloudellinen

2. Cobran voi asentaa ilman erillisiä työkaluja ja materiaalihukkaa.

3. Huoleton

4. Kasvuvaraa antavan vetosilmukan ja vuosivärikoodin ansiosta tarkastus sujuu kädenkäänteessä.

5. Helppo käsitellä

6. Materiaali on kevyttä ja mukautuu hyvin tuentaongelmiin. Sidos on helppo purkaa ja siirtää toiseen paikkaan, kunhan köyttä on riittävästi.

7. Hellävarainen

8. Cobra rajoittaa puun liikkeitä hellästi ja sallii latvuksen luonnollisen keinuntaliikkeen. Hankaussuojansa ansiosta sen voi kietoa puun ympärille puuainesta vahingoittamatta.

9. Ympäristöystävällinen

10. Kaikki osat iskunvaimenninta lukuunottamatta ovat kierrätyskelpoista polypropyleeniä. Iskunvaimennin on luonnonkumia.

11. Kestävä

12. Monisäikeinen Cobra-polypropyleeniköysi on kaikkein parhaiten soveltuva köysikuitu monivuotiseen käyttöön. Köysi antaa periksi alle 2 % vuodessa

13. Edullinen

14. Cobran materiaali-, asennus- ja kierrätyskulut ovat huomattavan pienet verrattuna perinteiseen teräsvaijerijärjestelmään.

15. Luotettava

16. Cobra täyttää latvuksen tuentavaatimukset parhaalla mahdollisella tavalla. Cobraa käytetään maailmanlaajuisesti

Cobra standard

- Yleisin ja monipuolisin tuentakoko

- Köysi, levityspanta ja hankaussuoja kierrätettävää polypropyleeniä

- Iskunvaimennin EPDM-erikoiskumia

- Köyden paino 5,47 kg/100 m

- Värjäys DIN 83305:n mukaan

- Pitkäaikaiskestävyys >92% viiden vuoden jälkeen

- Kestävyys ja ympäristöystävällisyys tutkittu Weihenstephanin yliopistossa * ISO 9002 -laatuluokitus * EU-patentti 623 277

Cobra standard-tuentasetti

Tukevassa, monilokeroisessa Cobra-kassissa on kaikki minkä tarvitset. Materiaali riittää 15 tuentaan.

100 m Cobra-köyttä

15 kpl iskunvaimentimia

35 kpl suojatuppea

30 kpl levityspantaa

25 m hankaussuojaa

1 tuubi rasvaa